7 березня 2014

Керівництву партії.

"Національний фронт".

Пані та Панове,.

ми глибоко стурбовані позицією Вашої партії щодо ситуації в Україні, представлену на офіційному сайті "Національного фронту". На нашу думку, інформація, якою Ви оперуєте, є суттєво спотвореною і, отже, висновки, що робляться на її основі, не відображають ситуації в Україні загалом і на території Кримського півострова зокрема. На жаль, озвучені Вашою політичною силою "аргументи" збігаються з тими, що ми чуємо з вуст очільників Російської Федерації, і є неправдивими.

З огляду на це, дозвольте надати коментарі у наведених твердженнях. Дії Російської Федерації стосовно України останніми днями набули масштабів, що загрожують територіальній цілісності та національному суверенітету.

27 лютого 2014 року Верховна Рада України 331-м голосом з 450 підтримала призначення нового Уряду. До складу Уряду було включено не лише представників політичних сил, як це відбувалося раніше, але й громадських активістів, оскільки перемога Євромайдану стала результатом надзвичайної консолідації усіх здорових сил українського суспільства.

Не вірте, що сьогоднішні події в Україні розкололи нашу державу на Схід і Захід ‒ це пропаганда Росії. Протягом останніх трьох місяців нашої важкої боротьби з режимом Януковича мітинги за свободу та демократію щотижня відбувалися по всій території України. Українці за межами своєї держави також організовувалися для підтримки Євромайдану, в тому числі й у Франції.

Щодо "цензури опозиційних телевізійних програм". Справді, за часів режиму Президента Януковича влада проводила системний пресинг ЗМІ. Зважаючи на це, новосформована більшість у Верховній Раді ввела до складу Національної ради з телебачення та радіомовлення нових членів на заміну колишніх представників, що скомпрометували себе через ухвалення явно заангажованих рішень.

Варто зазначити, що, окрім випадків цензури, впродовж останніх місяців правління диктатора Януковича було жорстоко побито та поранено десятки журналістів, а В'ячеслава Веремія (журналіста газети "Вести") ‒ вбито.

Інший Ваш закид стосовно "руйнування українських православних церков Московського патріархату" не відповідає дійсності. Релігійну тематику путінська пропаганда традиційно використовує як аргумент для розколу України та виправдання своїх дій.

Для виправдання агресії Ви використовуєте "погрозу скасування автономії Криму". У цьому питанні наголошуємо ‒ це справа внутрішньої політики суверенної держави Україна.

За сьогоднішніх умов військове втручання Російської Федерації шляхом окупації Кримського півострова не має під собою жодних законних чи навіть моральних підстав. Ця військова інтервенція порушує низку угод між Україною та Росією, а також зобов'язання, які брала на себе Російська Федерація внаслідок підписання Будапештського меморандуму 1994 р., згідно з якими між Україною, США, Росією та Великою Британією було укладено угоду про гарантування суверенності та територіальної цілісності нашої держави. Доводимо до Вашого відома, що Конституція України дозволяє введення іноземних військових контингентів виключно через ухвалення відповідного рішення Верховною Радою України, яка на сьогодні є повністю легітимним органом і яка такого рішення не ухвалювала. В Україні повністю відсутні будь-які передумови для розгортання громадянської війни, хоча саме цього зараз домагається керівництво Росії з метою окупації України.

Ми підтримуємо Ваш заклик до діалогу між українським народом, легітимною українською владою, ЄС та Росією задля врегулювання ситуації. Однак ми переконані, що подібний діалог має вестися не мовою ультиматумів і грубого порушення норм міжнародного права, а на засадах рівності сторін, поваги до суверенітету та територіальної цілісності.

У сьогоднішній Європі не можна допустити повторення кривавого минулого ХХ ст. Міжнародна та внутрішньополітична політика Путіна ‒ це намагання наслідувати Гітлера та Сталіна. Певні, що світова спільнота пам'ятає уроки з історії ‒ нам не потрібна Третя світова війни.

З огляду на викладене, просимо Вас спростувати неправдиву інформацію, а у подальших коментарях щодо військової агресії Росії в Україні, зокрема на півострові Крим, детально ознайомитися з об'єктивною ситуацією, яка склалася. В іншому разі будемо вважати Ваші дії такими, що сприяють військовій окупації України Російською Федерацією та несуть небезпеку для майбутнього не тільки України, але й усієї Європи.

Олег Панькевич, заступник голови ВО "Свобода", відповідальний з питань міжнародних зв'язків, народний депутат України