3 лютого
Вірний син Грузії, великий друг України

Олег Куцин побував у Тбілісі на могилі побратима, який воював у складі "Карпатської Січі".

Нещодавно командир підрозділу "Карпатська Січ" і очільник "Легіону Свободи" Олег Куцин відвідав Грузію, щоб побувати на могилі побратима - грузина Георгія Хвічія, який воював у складі "Карпатської січі" за Україну. Георгій був полковником грузинського воєнізованого формування "Мхедріоні", мав великий бойовий досвід - брав участь у всіх військових конфліктах Грузії проти Росії…

"ПРОТЯГОМ свого бойового шляху Георгій Хвічія дістав п'ять поранень, останні два - в Україні, - розповідає Олег Куцин. - Я познайомився з ним якраз у госпіталі, коли також лежав з пораненням. У той час Георгій воював ще у складі "Правого сектору". Його вразило те, що під час лікування я поїхав до своїх хлопців у Піски, щоб вирішити деякі нагальні питання й бути в курсі ситуації на фронті. З отим апаратом, що був підключений до ноги, я вирушив на два дні в зону бойових дій. Після того випадку ми почали з Георгієм дуже багато спілкуватися. Залікувавши поранення, він прийшов у "Карпатську Січ" - сказав, що хоче тепер служити з нами. Георгій працював інструктором, навчав разом із групою грузинів наших хлопців бойової справи і сам не раз брав участь у бойових виходах. Наш грузинський побратим контактував також з вояками УНСО, з якими спільно воював під час абхазького конфлікту ще в 90-х роках. Торік у червні відпросився в мене, щоб поїхати до своїх побратимів. Через тиждень мені повідомили, що Георгій мертвий. Обставини його смерті нез'ясовані досі.

У Грузії на могилі Георгія Хвічія нагородив його посмертно орденом "Лицарський Хрест" від української ветеранської організації. Познайомився в Грузії з його сім'єю: дружиною, сином та донькою, а також з бойовими побратимами Георгія.

Дуже важливими і плідними були зустрічі з ветеранами грузинсько-російської війни. Ми обговорювали ситуацію в Україні та перспективи співпраці ветеранських організацій. Також узгоджували стратегію взаємодопомоги в разі широкомасштабної російської агресії щодо України чи Грузії. Важливо, що відбувся обмін досвідом і ми домовились про подальшу співпрацю на рівні інструкторів.

За п'ять днів у Тбілісі, вдалося провести чимало зустрічей з цікавими людьми. Також дав інтерв'ю місцевому телеканалу, в якому розповів про теперішню ситуацію в Україні і нашу боротьбу. Загалом грузини дуже тепло приймають українців, а українських воїнів і поготів. Я всюди був у військовій формі - до мене підходили місцеві і говорили слова підтримки, запитували, чим можуть допомогти. Були й такі, що запевняли, що приїдуть в Україну допомагати в разі загострення військового протистояння з Росією.

У Грузії мене приймав наш побратим - свободівець Володимир Назаренко, який нині працює в цій країні. Він постійно з нами підтримує зв'язок. Не раз допомагав як волонтер - пересилав кошти і закуповував різноманітну амуніцію для українських бійців. Володимир завше займав активну громадянську позицію в Грузії, роздавав антиросійські листівки, організовував імпровізовані акції на кшталт "не купуй російське"… Я спонукав Володимира створити в Грузії місцевий осередок "Свободи". Він зі мною погодився, і хлопці уже навіть провели установчі збори. Тому-то українські націоналісти в Грузії відтепер провадитимуть активну політичну діяльність. Уже зараз контактують з нашим посольством, налагоджують контакти з численними грузинськими патріотичними організаціями…".

Довідка про Георгія Хвічія (7.04.1970 - 24.06.2016). Георгій розпочав боротьбу у лавах "Мхедріоні", з гідністю пройшов усі етапи грузинсько-російської війни. Донедавна очолював диверсійні групи, які боролися на окупованих Росією територіях. З початком війни в Україні приїхав допомогти боронити нашу незалежність. Воював у складі підрозділів УНСО, "Правого сектору" і "Карпатської Січі". На запитання "чому Ви тут?" відповідав: "Українці допомагали нам, коли війна прийшла в наш дім, тож моїм обов'язком є допомогти вам тепер". Торік весною віддав шану розстріляним у березні 1939 р. воякам, які поховані на Верецькому перевалі на Закарпатті. У квітні у складі делегації сучасного добровольчого формування "Карпатська Січ" був учасником торішніх ушанувань в Холодному Яру.

Вічна слава грузинському воїнові, що став в обороні України!

Святослав КОСТЮК. Газета ВО "Свобода"