13 вересня 2016
Іван Вовк: Українська влада не реагує на прояви українофобії в Іспанії

Розмова про друзів, ворогів та інформаційні війни українців за кордоном.

Представник ВО "Свобода" в Іспанії, голова Української Патріотичної Асоціації "Воля" Іван Вовк приїхав у свою відпустку до рідного Львова. Користаючись нагодою, зустрічаємось з паном Іваном і розпитуємо про останні події в житті українців Іспанії та враження від візиту в Україну.

Щасливий, що вдалося приїхати на Батьківщину у свою літню відпустку, - розповідає Іван Вовк. День Незалежності святкував в Україні з людьми, які цю незалежність виборювали. Бути 24 серпня з Омеляном Ковалем - членом проводу ОУН, який проголошував Акт відновлення Української Держави 30 червня 1941 року, та ще й навіть пити з ним чарку в його 96 років! - це дарунок долі. Того ж дня разом з побратимом Михайлом Галущаком відвідали й легендарну зв'язкову Романа Шухевича Ольгу Ільків. Я захоплений цією жінкою і її баченням теперішньої ситуації в країні. Її жива емоційна мова сповнює оптимізмом. Цьогорічний День Незалежності став найкращим у моєму житті.

Фактично моя відпустка переросла у продовження громадської діяльності, але вже на території України. Зустрічався з багатьма шанованими людьми, брав участь у численних офіційних заходах та зустрічах, побував на VI Всесвітньому Форумі Українців у Києві. У Львівській обласній раді взяв участь у круглому столі на тему "Співпраця Львівської обласної ради з українськими громадами за кордоном".

- Про що говорили під час круглого столу?

- Порушили чимало важливих питань. Я найбільше приділив уваги негативним процесам, які відбуваються в українському шкільництві за кордоном та необхідності створення альтернативи Міжнародній українській школі, яка є монополістом в освітній галузі.

Мав розмову з директором школи-дитсадка "Софія" (з поглибленим вивченням іспанської мови, - ред.). Вона готова прийняти пропозиції українських суботніх шкіл з Іспанії про співпрацю й організацію дистанційного навчання для дітей українських мігрантів в Іспанії. Але сьогодні ексклюзивне право давати дітям атестати має тільки Міжнародна українська школа. Атестації, на які приїжджають представники Української міжнародної школи, фінансуються виключно громадськими організаціями, які працюють при школах. Ми купуємо квитки, виділяємо кошти на проживання, харчування. Це все за наш кошт…

Переконаний, що співпраця зі школами з поглибленим вивченням іспанської буде взаємовигідною. Українським учням в Україні потрібне спілкування в іспаномовному середовищі з однолітками, які тією мовою володіють уже досконало. Аналогічно українським дітям в Іспанії бракує українського середовища. Це сприятиме дружбі, обміну досвідом та інформацією, сприятиме встановленню міцних зв'язків між українськими дітьми, що нині мешкають в різних країнах.

- Понад півроку тому, коли востаннє з Вами спілкувались, Ви тільки почали створювати осередки громадських організацій "Яворина" й "Сокіл" в Іспанії. Чи вдалось реалізувати задумане?

- У наш осередок "Яворини" сьогодні входить близько 20 жінок з усієї Іспанії. Через війну вони тепер здебільшого збирають гуманітарну допомогу для нашого війська. Маємо також налагоджені контакти з жіночими патріотичними організаціями Іспанії, зокрема з громадською організацією "Едельвейс". Плануємо згодом провести спільні збори й окреслити план заходів.

Організацію "Сокіл" нам також вдалося створити і зареєструвати легально в управлінні позашкільної освіти України. Це гурток національно-патріотичного і фізичного виховання молоді. Щосуботи о 6 годині вечора організовуємо безкоштовні заняття на базі центру східних єдиноборств у Мадриді. Годину триває фізичне заняття, яке проводить керівник гуртка, а наступну годину триває ідеологічний вишкіл. Йдеться про виховання патріотизму на основі героїчних моментів нашої історії.

Тішусь, що вдалося створити ці осередки ще за попереднього посла України в Іспанії. За моїм клопотанням ці організації внесли в реєстр посольства України, в громадську раду. Тепер відбулася зміна керівництва посольства і ставлення до нас, націоналістів, зокрема до організації "Воля", суттєво погіршилося.

- У чому оте погіршення ставлення полягає?

- Нашу організацію навіть не запросили на нараду громадських організацій у посольство, де йшлося про організацію святкування Дня Незалежності. З послом дуже складно домовитись про зустріч, хоча з його попередником я мав прямий контакт. Це віддзеркалення державної політики щодо націоналістів, яка панує сьогодні в Україні.

Найбільша біда в тім, що посольство, себто українська влада, нині не реагує на прояви українофобії в тій же Іспанії і не бореться з путінською пропагандою. Цього року одна з місцевих газет брала інтерв'ю в Романа Зозулі - українського футболіста, який зараз грає за іспанський клуб. Зозуля в інтерв'ю сказав, що віддав частину своїх грошей на лікування та реабілітацію свого друга, який потерпів на війні на Донбасі. Роман давав інтерв'ю у звичайній білій футболці з чорним тризубом. Його сфотографували, а потім опублікували замовний матеріал, в якому футболіста звинуватили в підтримці правих радикалів, у тому, що нібито ходить зі знаком "Правого сектору" і так далі. Оце все з негативним підтекстом передрукувало дуже багато іспанських ЗМІ, в тому числі й деякі шановані видання. Все це було спланованою акцією прихильників Кремля. Фактично стався казус, на який у нашому посольстві полінувалися бодай якось відреагувати.

Мало того, історія з Романом Зозулею мала продовження. Буквально через тиждень після тої публікації в містечку Таррагона на ярмарку тамтешні українці виставили свій намет, в якому продавали українську символіку, рушнички, різні вироби. Фактично презентували Україну… До них підійшли організатори і почали виганяти українців з аргументацією, що ті виставили мілітарну символіку і фашистські символи. Розгорівся скандал - українці навіть викликали міліцію, звернулися до консула в Барселоні, але в підсумку таки були змушені забрати звідти свій намет. Не було жодної реакції на цю подію від українського посольства. Не здивуюсь, якщо українці згодом навіть фізично потерпатимуть через отакі от настрої і пасивність української влади.

Але мусимо своє робити… З жовтня розпочинаємо навчання в українських школах. Мене також запросили провести 24-годинний курс історії України для українців в Іспанії - по 2 години щотижня. Маємо також в планах проведення лекції з Історії України і для іспанців. Уже є певні домовленості.

- Вдається знаходити друзів та однодумців серед іспанців?

- Наприкінці липня мене навіть запросили виступити на одній з іспанських радіостанції. Я розповідав про нашу діяльність, позицію, мету. Запросили іспанці, які мають схожу з нашою ідеологію. Зараз дуже важливо працювати на інформаційній ниві. Тамтешня преса мовчить, наших "мінстеців" в Іспанії немає, посольство пасивне і байдуже. Виникає своєрідний вакуум, який поступово заповнює російська пропаганда. Вони переманюють на свою сторону наших потенційних світоглядових та ідеологічних союзників…

Але є і приємні винятки. До прикладу, нашій співпраці з іспанськими громадськими організаціями неабияк посприяв наш друг Хорхе. Він корінний іспанець, але дуже добре тямить у тому, що сьогодні коїться в Україні і що таке Росія, а тому намагається лобіювати наші інтереси скрізь, де це тільки можливо. За професією він учитель і вельми переймається тим, що чимало його друзів та колег, перебуваючи під путінською пропагандою, не поділяють його проукраїнської позиції. Зважаючи на те, що офіційна Україна не докладає зусиль для протидії російській пропаганді в Європі, справу у свої руки мусять брати прості українці - заробітчани, діаспора, громадські організації…

Розмовляв Святослав КОСТЮК.

Газета ВО "Свобода"