18 травня 2016
Віталій Подлобніков: Послаблення санкцій проти Росії загрожує безпеці України і Європи

Останнім часом у деяких європейських політиків з'явилася негативна тенденція щодо послаблення або взагалі скасування санкцій проти Росії.

Ще в лютому 2016 року Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти автоматичного продовження санкцій проти Російської Федерації. Таким чином уряд Орбана намагається зберегти хороші відносини з Москвою у зв'язку з підписаною між Будапештом і Москвою в лютому 2014 року угодою на будівництво російським "Росатомом" двох нових енергоблоків на АЕС у місті Пакш. Я не думаю, що ця угода буде чогось варта, якщо в Будапешті з'являться "заблукалі" російські танки.

Німецькі політики з лав Християнсько-демократичного союзу і Соціал-демократичної партії Німеччини закликали скасувати санкції проти Росії. Вони вважають, що Німеччина і Росія мають потребу один в одному і що обом сторонам вигідна розрядка. Щодо потреб, то достатньо лише згадати німецький Кенігсберг, який став російським Калінінградом. Щодо розрядки: Придністров'я, Абхазія, Крим, Донбас - ось приклади сучасної російської "розрядки".

Ще один приклад із Німеччини: партія "Альтернатива для Німеччини" (AfD) збирається поставити на голосування земельного парламенту в Баден-Вюртемберзі резолюцію про скасування санкцій проти Росії. Партія аргументує необхідність такого рішення тим, що бізнес землі найбільше "страждає" від викликаного санкціями розриву ділових відносин із Росією. Але чомусь партійці "Альтернативи для Німеччини" забули, що зниження товарообігу між країнами почався ще 2013 року і був пов'язаний не з тоді ще неіснуючими санкціями, а зі зниженням купівельної спроможності Росії.

Наприкінці квітня Національна асамблея Франції, яка вважається нижньою палатою парламенту, проголосувала щодо резолюції, яка закликає зняти економічні санкції проти Росії. 55 депутатів підтримали відкликання санкцій. Вони вважають, що антиросійські санкції руйнують співпрацю між державами.

Бачимо чудовий приклад російського лобі в нижній палаті парламенту Франції. Пропозицію щодо голосування за резолюцію вніс Тьєррі Маріані, який обіймає місце співкерівника асоціації "Франко-російський діалог". Добре, що резолюція вважається рекомендаційною, а не обов'язковою до виконання.

Послаблення санкцій проти Росії загрожує безпеці України і Європи. Бачимо, що позиція в європейських столицях вже не така тверда, як два роки тому. Якщо б послабили санкції цього літа, Путін міг би використовувати це на парламентських виборах як аргумент на користь своїх агресивних дій.

Зрозуміло, що в Європі існують певні бізнес-інтереси щодо Росії. Зрозуміло, що Росія сама працює над розхитуванням ситуації в Європі і сприяє появі "друзів" у європейському співтоваристві. Зрозуміло, що ми самі першочергово маємо дбати про власну безпеку і більш активно працювати в цьому напрямку. Але не може міжнародна політика держави складатися тільки з жебракування та скиглення. Україна вимагає від Європи й Америки не послаблювати санкцій проти Росії, а у нас олігархи співпрацюють з окупантами - Богуслаєв, Ахметов і не тільки вони.

І вихід тільки один - це побудова держави на засадах соціальної та національної справедливості.

У такій країні буде все гаразд і з протидією агресору, і з державотворенням!

Віталій Подлобніков, голова Запорізької обласної організації ВО "Свобода"